Windows Tiny7 installeren van USB stick

Introductie

Tiny7 x86 Rev. 01 is een Windows 7 installatie van ca. 700 mb. De maker ‘Experience’ heeft een groot aantal overbodige zaken voor thuisgebruik uit de installatie gehaald wat resulteert in een supersnelle Windows omgeving. Met deze installatie wordt zelfs een oude laptop of desktop toch nog de moeite waard.

In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je deze installatie kan doen door middel van een USB stick van 1Gb.


Benodigheden

  • Tiny7 x86 Rev. 01
  • Rufus [link]
  • USB Stick van minimaal 1Gb

Stap 1.1: Iso naar USB stick kopieërenrufus1

Allereerst moet de gedownloade .iso naar een usb stick gekopieërd worden. Het is wijs om eerst te controleren of de doel computer de mogelijkheid heeft om op te starten vanaf Usb stick. Indien de doel computer dat niet kan, kunt u de .iso beter naar CD of DVD branden met bv. het gratis brandprogramma CdBurnerXp.

Sluit eerst de USB Stick aan. Daarna kan het programma Rufus (portable) gestart worden. De aangesloten USB stick als “Apparaat” weergegeven worden. Let op dat de juiste USB stick geselecteerd is. Bij de optie “Creëer een opstartbare disk met” selecteren we “ISO image”. Daarna klikken we op het pictogram wat daarnaast staat om de juiste .iso te selecteren via de verkenner. De overige instellingen staan standaard goed dus die laten we zo staan. We kunnen nu de USB stick laten maken door “Start” te selecteren. Normaal zou deze 700mb schrijven ongeveer 1 minuut in beslag nemen.


Stap 1.2: De computer opstarten met de USB stickTiny7 Rev01-00

We gaan nu de doelcomputer opstarten vanaf USB stick. Als het gaat om een Asus computer zal de opstartvolgorde tijdelijk gewijzigd kunnen worden met de F8 toets tijdens het bios startscherm. Voor veel Acer computers en andere merken is F12 of ESC als toets gebruikt. Mocht dat niet lukken dan kan in de bios de harddisk prioriteit veranderd worden naar de USB stick.

Zodra de computer daadwerkelijk start vanaf de USB stick zal het volgende scherm worden weergegeven. Hier moet vrij snel op een willekeurige toets worden gedrukt om het opstarten vanaf USB stick te bevestigen.


Stap 1.3: Windows is loading files…Tiny7 Rev01-01

Als het starten vanaf USB stick goed gelukt is zal het volgende scherm verschijnen.
 
 
 
 
 
 


Stap 1.4: Setup is starting…Tiny7 Rev01-02

Zodra de opstart bestanden van de USB stick juist zijn geladen zal het volgende scherm verschijnen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 1.5: Partities aanmakenTiny7 Rev01-04

Vervolgens zal het partitie scherm verschijnen. Wij adviseren om alle oude partities eerst te verwijderen (Let op: Verwijder geen partities die belangrijke informatie bevatten!). Indien alle partities veilig verwijderd kunnen worden kunnen we die partities selecteren en vervolgens met “Delete” verwijderen. Ideaal is zoals hier aangegeven dat de hele harddisk staat aangegeven als “Unallocated Space”.
 
 
 
 


Stap 1.6: Nieuwe partitie makenTiny7 Rev01-05

We gaan vervolgens de nieuwe partities laten maken door op de knop “New” te drukken. Windows zal de maximale grootte aangeven bij “Size:”. In de meeste gevallen zal dit zo goed zijn. Mocht er behoefte zijn aan meerdere partities (zoals een D: schijf voor opslag) moet er bij “Size:” de grootte van de extra partitie in mindering gebracht worden.
 
 
 
 


Stap 1.7: Extra Systeem PartitieTiny7 Rev01-06

Na het bevestigen van stap 1.6 met de knop “Next” zal de volgende melding worden weergegeven:

“To ensure that all Windows features work correctly, Windows might create additional partitions for system files.”

Deze melding dient bevestigd te worden met “OK”. Dit geeft aan dat Windows een kleine partitie van ca. 100mb aanmaakt voor een aantal opstart- en systeem bestanden. Indien dit niet wordt gedaan start de computer mogelijk niet goed op!


Stap 1.8: Partities aangemaaktTiny7 Rev01-07

Als de instellingen uit stap 1.7 zijn bevestigd zal het volgende scherm verschijnen. De grootste partitie zal alvast geselecteerd zijn. Dit is de partitite waarop Windows zal worden geinstalleerd nadat we op “Next” drukken.
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 1.9: Bestanden kopieërenTiny7 Rev01-08

Nu zal de installatie het volgende scherm weergeven. Het kopieëren en installeren van de Windows onderdelen zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen (dankzij de gereduceerde installatie van Tiny7!).
 
 
 
 
 
 


Stap 1.10: Opnieuw opstartenTiny7 Rev01-09

Na de installatie van stap 1.9 zal ze computer opnieuw worden opgestart zoals dit scherm aangeeft.
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 1.11: Computer start de eerste keerTiny7 Rev01-12

Mogelijk wordt na het opnieuw opstarten het scherm uit stap 1.9 nogmaals weergegeven voor het afronden van een aantal instellingen. Na de volgende herstart zal het volgende scherm worden weergegeven.

Windows rond nu een aantal grafische instellingen af.
 
 
 
 
 
 


Stap 1.12: Bureaublad voorbereidenTiny7 Rev01-13x

Vervolgens zal het volgende scherm worden weergegeven. Windows rond nog een aantal instellingen af, zoals het instellen van het bureaublad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 1.13: Tiny7 TweaksTiny7 Rev01-16

Zodra het bureaublad geladen is zal de Tiny7 installatie nog enkele tweaks toepassen. Het is van belang om tijdens deze installatie geen andere dingen op de computer te doen. Het kan een paar minuten duren voordat alles geinstalleerd is.
 
 
 
 
 
 


Stap 1.14: Windows Installatie gereedTiny7 Rev01-18

Zodra de installatie van stap 1.13 gereed is zal de computer opnieuw opstarten en daarna het volgende scherm weergeven. De installatie is nu helemaal klaar. We zullen nog enkele dingen aanpassen in de volgende stappen zodat alles optimaal werkt.
 
 
 
 
 
 


Stap 2.1: Taakbalk aanpassenTiny7 Rev01-2-01

We passen nog enkele instellingen aan. Druk met de rechtermuis toets op start menu (links onderin) en selecteer “Properties”.
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 2.2: Eigenschappen instellenTiny7 Rev01-2-02

We selecteren hier het tabblad “Taskbar” en verwijderen het vinkje bij “Use small icons”. Dit zal er voor zorgen dat we normale grootte pictogramen en tekst in de taakbalk zullen zien. Verder selecteren we bij “Taskbar buttons:” de optie “Combine when taskbar is full” zodat de taakbalk overzichtelijker wordt met het weergeven van de namen van de onderdelen.

Bevestig deze instellingen met “OK”.
 
 


Stap 2.3: Navigatie paneel instellenTiny7 Rev01-2-03

We gaan vervolgens naar “Computer” om de verkenner weer te geven. We selecteren bij de knop “Organize” de optie “Layout”. In dit menu selecteren we “Navigation Pane”.
 
 
 
 
 
 
 


Stap 2.4: Navigatie Paneel ingesteldTiny7 Rev01-2-04

Na het instellen van “Navigation Pane” uit stap 2.3 zal de verkenner er zo uit zien, zodat het navigatie gedeelte aan de linkerkant van de verkenner ook wordt weergegeven.
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.1: Internet verbinding herstellenTiny7 Rev01-3-01

Vervolgens zal de internet verbinding moeten worden hersteld. Standaard zijn er een aantal tweaks toegepast in de Tiny7 installatie die kunnen resulteren in een slechte internet connectie (voor Nederland). We selecteren in start menu bij de programma’s de “Internet Explorer”.
 
 
 
 
 
 


Stap 3.2: IE Menu balk weergevenTiny7 Rev01-3-02

Om de opties van Internet Explorer te kunnen bereiken moeten we de menu balk tevoorschijn toveren. Door met de rechtermuis toets naast een tabblad te klikken zal het volgende menu verschijnen. We selecteren in dit menu de optie “Menu Bar”.
 
 
 
 
 
 


Stap 3.3: Internet Options selecterenTiny7 Rev01-3-03

Na het uitvoeren van stap 3.2 zullen we het menu van de Internet Exporer ter beschikking hebben. In dit menu selecteren we het onderdeel “Tools”. In het “Tools” menu selecteren we de onderste optie “Internet Options”.

Indien men de menubalk niet weergegeven wenst, kan stap 3.1 t/m 3.3 ook overgeslagen geworden door te gaan naar het configuratiescherm en daar “Internet Options” te selecteren.
 
 
 
 


Stap 3.4: Reset Internet Explorer SettingsTiny7 Rev01-3-04

Om de internet instellingen te herstellen drukken we op de knop “Reset”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.5: Internet Explorer Settings herstellen Tiny7 Rev01-3-05

In het volgende scherm vinken we de optie “Delete personal settings” aan. Hierna kan de knop “Reset” gebruikt worden om de instellen te herstellen.
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.6: Internet Exporer Settings resetTiny7 Rev01-3-06

De instellingen zullen nu worden gereset naar de standaard instellingen. Als alles goed verloopt zal ieder onderdeel een groen vinkje krijgen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.7: Herstart Internet ExplorerTiny7 Rev01-3-07

Als de instellingen hersteld zijn zal de Internet Explorer opnieuw gestart worden door op de knop “OK” te drukken.
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.8: Tiny7 Installatie klaar

Gefeliciteerd! U heeft nu een volledig functionerende installatie van Windows Tiny7 x86 Rev. 01. Indien u deze Windows installatie ook met Nederlandse taal wilt instellen kunt u gebruik maken van onze eerdere handleiding “Windows Tiny7 met Nederlandse Taal”.