Windows Tiny7 met Nederlandse taal

Introductionimg-thing

Merkt u ook vaak dat laptops of pc’s die zijn uitgerust met Intel Celeron processor of minder zeer traag zijn met Windows 7? Daarvoor hebben we deze handleiding geschreven. Een oplossing voor lage specificatie computers. Hierbij gaan we ervan uit dat er geen geavanceerd gebruik van de computer gemaakt gaat worden maar meer de basis taken, zoals internet, email en office.

In dit voorbeeld is een Acer Extensa 5210 gebruikt met een single-core Intel Celeron van 1,73 Ghz en 3Gb DDR2 geheugen. Na alle aanpassingen uit deze handleiding is de laptop in ca. 35 seconden opgestart. De omgangs snelheid in Windows is zeer snel. We gaan ervan uit dat het installeren van Windows geen probleem is. In deze handleiding bespreken we hoe we de engelse versie aanvullen met de Nederlandse taal.


 
 


Benodigheden

  • Windows 7 “Tiny7 x86 Rev. 01” [Link]
  • Vistalizator [Link]
  • Microsoft Language Pack (for Windows 7 32bit RTM) [Link]

 Stap 1.1: Vistalizator gebruikenvistalizator_1

Start het (portable) programma “Vistalizator” zoals aangegeven in de benodigheden. Vistalizator kan een extra taal in Windows installeren op een “express” manier. Dit is noodzakelijk omdat het installeren van een extra taal via Windows Update fout loopt in de Tiny7 uitvoering als gevolg van het verwijderen van diverse onderdelen. Als Vistalizator start zal het de volgende melding weergeven. Deze melding komt tevoorschijn omdat Tiny7 gebasseerd is Windows 7 Ultimate. We willen gewoon doorgaan met installeren dus selecteren we “yes”.


Stap 1.2: Vistalizator taal toevoegen vistalizator_2

Nu kunnen we een taal toevoegen met de knop “add languages”.
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 1.3: Vistalizator taal pakket selecterenvistalizator_3

Het taal pakket bestand zal reeds gedownload moeten zijn. Het makkelijkst is dat via de Vistalizator site. Voor de Tiny7 x86 uitvoering hebben we een taal pakket nodig voor Windows 7 32-bit RTM. In ons geval hebben we deze gebruikt. Het .exe bestand kan gewoon gebruikt worden. Via de verkenner kan het gedownloade taal pakket geselecteerd worden. Na het openen zal Vistalizator het .exe bestand uitpakken naar een zgn. .cab bestand.
 
 
 


Stap 1.4: Vistalizator Express mode selecterenvistalizator_4a

Nadat Vistalizator het taalpakket heeft uitgepakt zal het in het volgende scherm verschijnen. Heel belangrijk in deze stap is dat de mode gewijzigd wordt van “Internal” naar “Express”. Dit kan gewijzigd worden door op het woord “Internal” te klikken. De “Internal” manier is de wijze waarop Vistalizator probeert om via de interne Windows (Update) manier te installeren. Wij weten dat deze manier niet werkt en daarom kiezen voor de “Express” Manier.


Stap 1.5: Vistalizator Waarschuwingvistalizator_4

Vistalizator zal een waarschuwing geven over het verschil tussen de “Internal” en de “Express” methode. Zoals eerder aangegeven werkt de “Internal” manier niet dus klikken we “OK” voor de “Express” methode.
 
 
 


Stap 1.6: Vistalizator pakt uitvistalizator_5

Na de waarschuwing zal Vistalizator haar werk doen en de benodigde taal pakketten uitpakken en kopieëren. Normaal duurt dit een paar minuten.


Stap 1.7: Vistalizator bijna klaar vistalizator_6

Als het taalpakket klaar is met installeren zal Vistalizator aanbieden om de nieuwe taal meteen in te stellen als de standaard taal. Dat is juist de bedoeling dus we selecteren hier “Yes”.  Vervolgens zal een melding verschijnen over updates maar deze zijn niet van toepassing.


Stap 1.8: Vistalizator is klaarvistalizator_7

Om de taal aanpassingen van kracht te laten worden moet er afgemeld en opnieuw aangemeld worden. Waarschijnlijk is op dit moment Vistalizator het enige programma dat actief is dus kunnen we bevestigen met “Yes”. Vistalizator zal daardoor de computer afmelden tot aan het aanmeld scherm en kunt u daar opnieuw aanmelden.


Stap 2.1: Windows 7 configureren voor Nederlandlang_1a

Allereerst gaan we naar het configuratiescherm en selecteren daar “Region and Language”. In het tabblad Formats selecteren we als format “Dutch (Netherlands)”. Dit zijn de instellingen voor datum, tijd en valuta notatie. We kunnen vervolgens zonder opnieuw opstarten door naar stap 2.2.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 2.2: Locatie instellenlang_1b

In het tabblad “Location” selecteren we “Netherlands” als onze huidige locatie. Na deze selectie is het verstandig om te bevestigen met “OK” rechtsonder. Hierna gaan we de computer opnieuw opstarten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.1: Systeemland instelling wijzigenlang_2a

Na het opnieuw opstarten gaan we weer naar configuratiescherm en starten daar nu “Land en Taal”. Zoals u ziet zijn de meeste namen al aangepast. In stap 2.1 heette het nog “Region and Language”. In het tabblad “Beheer” selecteren we “Systeemlandinstelling wijzigen…”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.2: Systeemland instelling selecteren lang_2b

We selecteren hier “Nederlands (Nederland)” voor de juiste nederlandse instellingen.
 
 
 
 
 
 
 


Stap 3.3: Systeemland instelling bevestigen lang_2c

Zodra we de systeemland instelling bevestigen zal Windows 7 vragen om opnieuw op te starten. Het is verstandig om dit te doen. We selecteren hier dus “Nu opnieuw opstarten”.
 
 
 
 
 
 


Stap 4.1: Instellingen kopieërenlang_3a

Nadat er opnieuw is opgestart gaan we nogmaals naar het configuratiescherm. We selecteren voor de laatste keer “Land en Taal”. In het tabblad “Beheer” selecteren we “Instellingen kopieëren…”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 4.2: Instellingen selecterenlang_3b

Voor de huidige gebruiker instellingen staan op dit moment de instellingen al goed. Zoals u ziet staan de instellingen van weergavetaal, notatie en locatie voor de onderdelen “Aanmeldingsscherm” en “Nieuwe gebruikersaccounts” nog op Engels. We willen graag dat nieuwe gebruikers ook de nederlandse taal krijgen en ook willen we graag dat bv. het “Starting Windows” ook “Windows starten” gaat worden bij het opstarten van de computer.
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 4.3: Instellingen aanpassenlang_3c

We vinken onderaan dit venster de opties “Aanmeldingsscherm en systeemaccounts” en “Nieuwe gebruikersaccounts” aan. We zien dan ook de weergavetaal, notatie en locatie voor de onderdelen “Aanmeldingsscherm” en “Nieuwe gebruikersaccounts” veranderen naar “Nederlands (Nederland)” en “Nederland”. De invoertaal laten we gewoon op “Engels (Verenigde Staten)” staan. Daarmee wordt namelijk het toestenbord bedoeld. In Nederland voeren we in 99% van de gevallen een Verenigde Staten toetsenbord indeling.
 
 
 
 
 
 


Stap 4.4: Instellingen bevestigenlang_3d

Nu zijn alle instellingen en klaar en kunnen we opnieuw opstarten om de nieuwe instellingen van kracht te laten worden.
 
 
 
 
 
 


Stap 5.1: Tijdzone aanpassenlang_time_1a

Standaard staat de Tiny7 tijdzone ingesteld op “(UTC +3:00) Moskou, St. Petersburg, Volgograd”. Om deze aan te passen naar de nederlandse tijdzone gaan we naar het configuratiescherm en selecteren daar “Datum en Tijd”. We selecteren in “Datum en Tijd” de knop “Tijdzone wijzigen”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stap 5.2: Tijdzone Nederland selecterenlang_time_1b

Verander de Tijdzone door in de lijst “(UTC+1:00) Amsterdam, Berlijn, Bern, Rome, Stockholm, Wenen” te selecteren.
 
 
 
 
 
 


Stap 5.3: Bevestig de Tijdzone lang_time_1c

Bevestig de juiste tijdzone door op “OK” te drukken. De tijd rechtsonderin het scherm zal nu meteen aangepast worden naar de juiste tijd. Als de tijd nog steeds niet klopt is het raadzaam om de klok te synchroniseren in het tabblad “Internet tijd”.
 
 
 
 
 
 


Gefeliciteerd. U heeft nu een complete Nederlandse Windows 7 Tiny7 x86 Rev. 01!