Outlook Profiel exporteren en verplaatsen

Introductie

Outlook
Als je je computer opnieuw installeert, of je vervangt hem voor iets nieuws, is het vaak wenselijk om het Outlook Email profiel over te zetten naar de nieuwe computer installatie. In geval van Pop email is dat erg raadzaam. In geval van imap email zouden de emails zelf waarschijnlijk wel opnieuw gedownload worden. Op de door ons voorgestelde manier hoeft hooguit het email wachtwoord opnieuw ingevoerd te worden. De overige instellingen zoals email, agenda, contacten, smtp servers, enzovoort, kunnen allemaal overgezet worden. Nb: Hosted Exchange profielen kunnen niet op deze manier gekopieerd worden!

Benodigheden:

  • Nirsoft MailPV [Download]
  • Registereditor
  • x aantal GB vrije ruimte om het postvak op te slaan

Stap 1.1

OPE_stap1-1Open het registereditor door het op te zoeken in de zoekbalk van het startmenu of door “regedit” in te voeren bij de optie “uitvoeren…” in het startmenu. Mocht je Windows 8 of 10 zonder startmenu hebben, dan is het registereditor oa. te vinden in C:\Windows\regedit.exe. (Tip in dat geval: installeer Classic Shell voor het vertrouwde Windows 7 Startmenu)

Stap 1.2

OPE_stap1-2In het registereditor gaan we deze sleutel opzoeken: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows Messaging Subsystem\Profiles. Dubbelklik op de volgende mappen zodat ze uitvouwen:

  • HKEY_CURRENT_USER
  • Software
  • Microsoft
  • Windows NT
  • CurrentVersion
  • Windows Messaging Subsystem
  • Profiles

Controleer of de profielmap gevuld is met je huidige profielnaam en dat er daaronder liggende mappen aanwezig zijn, soortgelijk als in de afbeelding hiernaast.

Stap 1.3

OPE_stap1-3Klik met de rechtermuistoets op de map “Profiles” en selecteer daar de optie “Exporteren”. U kunt nu de complete sleutel, inclusief onderliggende mappen, opslaan op bv. een externe harddisk of usb stick. Geef een willekeurige naam die later voor u herkenbaar is.

Stap 1.4

OPE_stap1-4Start het programma “Mailpv” dat u heeft gedownload zoals vermeld bij de “Benodigheden”. Dit programma zoekt van alle geinstalleerde email programma’s de bijbehorende email wachtwoorden op. De juiste mailboxen kunnen geselecteerd worden en met CTRL-S (of in het menu “File” / “Save Selected Items”) opgeslagen worden op de externe harddisk of usb stick.

Stap 1.5

OPE_stap1-5Start Outlook om een en ander te controleren. Ga linksboven naar het menu “Bestand” en selecteer in dit scherm “Accountinstellingen”.

 

 

 

Stap 1.6

OPE_stap1-6Onthoud en noteer de locatie van de postvak bestanden. Met name de gebruiker is belangrijk, want deze moet exact overeenkomen met de gebruiker op de nieuwe computer installatie. Als deze mapnaam op de nieuwe computer veranderd (bijvoorbeeld door een andere gebruikersnaam en account), raakt dit profiel corrupt en is deze methode niet bruikbaar! Klik op “Locatie van map openen…” rechts bovenin om alle mailboxen op te slaan.

Stap 1.7

OPE_stap1-7Klik 2 maal in de adres balk op de locatie van de map zodat deze bewerkbaar wordt. Van het adres kan “\Outlook” verwijderd worden zodat we 1 map terug gaan om deze vervolgens op te slaan. (Tip: Selecteer het hele adres, druk op CTRL-C om te kopieëren en plak het vervolgens in een tekst document om dit later terug te kunnen zien.)

Stap 1.8

OPE_stap1-8Kopieër de map “Outlook” door deze te selecteren en CTRL-C in te toetsen of door er met de rechtermuistoets op te klikken en de optie “kopieëren” in het menu te selecteren. Ga vervolgens naar de externe harddisk of USB stick toe en plak daar de map met CTRL-V of via rechtermuistoets en “plakken” selecteren. De complete map “Outlook” zal nu gekopieerd worden inclusief alle postvak bestanden.

Stap 2.1

OPE_stap2-1Controleer op de nieuwe computer of de gebruiker overeenkomt met die van de oude PC, zoals we in stap 1.6 genoteerd hebben. Als dit niet zo is, kan er via het configuratiescherm / gebruikers een nieuwe gebruiker aan gemaakt worden met dezelfde naam zoals die op de oude PC.

 

 

 

 

 

 

Stap 2.2

OPE_stap2-2Navigeer op de nieuwe computer naar de externe harddisk of USB stick. U kunt nu het *.reg bestand dubbelklikken dat we in stap 1.3 opgeslagen hebben. We importeren op deze manier het oude profiel in het register. De computer zal een vraag stellen voor het uitvoeren met administrator rechten. Deze kunt u met “Ja” beantwoorden. Vervolgens verschijnt de melding zoals hier staat aangegeven. U kunt dit bevestigen met “Ja” zodat het profiel geimporteerd wordt.

Stap 2.3

Vervolgens kunt u de map “Outlook” van de externe harddisk of USB stick selecteren en kopieeren. We gaan deze terugplaatsen op de juiste locatie, standaard C:\Users\[uw gebruikersnaam]\AppData\Local\Microsoft. Indien u hier handmatig naar toe navigeert, zal de map “Appdata” waarschijnlijk niet worden weergegeven in de map C:\Users\[uw gebruikersnaam]\, doordat verborgen bestanden en mappen niet worden weergegeven. U kunt het adres dan wel dubbelklikken en handmatig “\AppData” toe voegen. Na een [enter] komt u zo wel in de (verborgen) map, zodat daarna “Local” geselecteerd kan worden en daarna “Microsoft”. Een andere methode is om het adres te kopieëren uit het document dat in stap 1.7 gemaakt is. In de map “Microsoft” kan vervolgens de map “Outlook” geplakt worden. Nu worden alle postvak bestanden gekopieerd. Nb. nieuwere versies outlook slaan de postvak bestanden standaard op in “Mijn documenten”!


Alles is nu gereed voor een eerste start. U kunt Outlook gaan starten. Als er gevraagd wordt om een profiel naam, dient u dezelfde naam in te voeren als het oude profiel. Zodra Outlook gaat verzenden en ontvangen kan er worden gevraagd naar een wachtwoord (per email box). U kunt dit vervolgens invoeren (en wachtwoord onthouden aanvinken!). Mocht u de wachtwoorden niet meer weten kunt u het tekst document raadplegen dat MailPV gemaakt heeft in stap 1.4.
Veel plezier met het gekopieerde profiel.